B3 in de media

 

Regelmatig verschijnen er interviews met i3 in de media. Hieronder een greep uit televisie intervieuws, nieuws in kranten, tijdschriften en internet.

Televisie

Als imagodeskundige adviseert Astrid van den Broek het team van Editie NL en Sbs 6. Veelal achter de schermen geeft zij achtergrondinformatie voor tv-items over imago en persoonlijke profilering. Soms ook voor de camera.
Bekijk het interview

Het verhaal achter het TV-interview: Kan een minister zonder stropdas?

Tv is een medium waar vooral one-liners en scherpe standpunten het goed doen. Het hele verhaal was dan ook iets genuanceerder:
Als imagodeskundige vind ik dat Wouter Bos in ieder geval moet kiezen. Dan gaat de aandacht weer naar waar het om draait: dat wat hij zegt.
Lekker belangrijk? JA! Alleen het feit al dat er over zijn stropdas een item gemaakt wordt in de media, is een prachtig bewijs voor de impact van imago: dat je uiterlijke presentatie enorm kan afleiden van wat je te zeggen hebt.

Waarom werkt dit eigenlijk zo?

Waarom maken we er zo’n heisa van of Wouter Bos wel of niet z’n stropdas aan doet? Omdat hij hiermee een beeld naar anderen creëert over zichzelf, namelijk:
Niet standvastig: in de ene situatie wel een stropdas, een andere keer niet.
Minder respect voor kamer dan Koningin: bij de Koningin droeg hij wel een stropdas, blijkbaar was deze situatie wél belangrijk genoeg om zich te conformeren aan de standaard kledingcode. In de Eerste en Tweede Kamer geen stropdas: indirect geeft hij hiermee de boodschap af: ik vind het hier minder belangrijk om mij te conformeren aan jullie normen.
Wel of niet conformeren aan: het wel of niet dragen van een stropdas is tevens een teken van het wel of niet conformeren aan de heersende gang van zaken. Daarom dragen Jan Marijnissen tot op heden en Wouter Bos toen hij nog in de oppositie zat geen stropdas. Zij vertegenwoordigden het afzetten tegen de gevestigde orde. Ook wijlen prins Claus wierp zijn stropdas in 1998 af als symbool van ‘het fatsoensketen van de modern werkende man’.
Wel of geen beleidsman: aan mannen met stropdas wordt onbewust meer autoriteit en leiderschap toegeschreven.
Opvallend is dat Wouter Bos met zijn stropdas begon te ‘rommelen’ in dezelfde periode waarin hij aangeeft zijn eigen lijn kwijt te zijn. Dit blijkt uit een tv reportage waarin Wouter Bos gevolgd wordt tijdens de verkiezingen. Hoe komt dat?
Omdat kleding en wat we ermee doen, een bewuste en onbewuste uiting is van hoe we ons voelen.

Helder en consequent

Als imagodeskundige zou ik Wouter Bos vooral willen adviseren: Waar staat u voor? Wat wil u boven alles uitdragen: Leiderschap, standvastigheid, uw linkse roots, een nieuw beleid dat niet conformeert aan huidige regels? Vertaal dit naar een consequent, helder en eigen imago. Wat heeft u daarvoor nodig? Ik coach u er graag in!

Ook de puntjes op de i met een persoonlijk en helder imago?

Je vak beheers je al voldoende, toch wil je meer en vooral gemakkelijker zakendoen. Afgestemd op jóuw persoonlijkheid, functie en ambities adviseer ik je graag over een passend imago. Coach ik je op die gebieden waar jij het lastig vind om jezelf krachtig neer te zetten, jezelf zichtbaar te maken en de juiste acties te nemen. Zodat je je kwaliteiten laat zien, er trots op bent en er naar handelt.

Tijdschriften en kranten

Maak een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek.
Tips en truuks in PK020, het personeelsblad van Postkantoren BV (11 maart 2009).
Download het hele artikel

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je lichaamstaal bewust gebruiken.

Tips en truuks in PK021, het personeelsblad van Postkantoren BV (4 april 2009).
Download het hele artikel

Hoe vergroot je de kans op de baan die je zo graag wilt?

Een interview in het Brabants Dagblad (8 december 2007).
Download het hele artikel

Internet

Personeel van defensieconcern Thales Nederland moet ‘jij’ zeggen tegen de baas. Astrid legt uit wat hiervan het effect is.
Lees het artikel op MT

Contact
Persoonlijk advies of meer informatie? Bel T (073) 610 11 63 of M (06) 24 25 24 82 Voor een inspirerend gesprek !